Hvis du er på udkig efter et sjovt og nemt haveprojekt, hvorfor så ikke prøve at lave dine egne hjemmedyrkede grøntsager? Du har ikke brug for meget plads eller smart udstyr for at komme i gang, og krydderurter er relativt nemme at passe og pleje. Desuden kan de tilføje en lækker smag til din madlavning!
Tips, der kan hjælpe dig i gang med hjemmedyrkede grøntsager og urter
- Vælg det rigtige sted. Urter har brug for masser af sollys, så vælg et sted i din have, der får mindst seks timers sol om dagen. Hvis du ikke har en udendørs plads med så meget sol, kan du også dyrke krydderurter indendørs ved et solrigt vindue.
- Forbered jorden. Krydderurter foretrækker veldrænet jord, så hvis din jord er tung eller lerholdig, skal du måske tilføje organisk materiale som kompost eller tørvemos for at forbedre drænet.
- Vælg de rigtige planter. Ikke alle krydderurter er lige gode, når det gælder smag eller hvor lette de er at dyrke. Hvis du er nybegynder, skal du vælge urter, der er kendt for at være lette at dyrke, f.eks. basilikum, purløg, oregano og persille.
- Glem ikke at vande. Krydderurter skal vandes regelmæssigt, især på varme sommerdage. Sørg for at kontrollere jorden, før du vander, og vander kun, hvis den øverste tomme eller deromkring er tør.
- Høst ofte. En af de bedste ting ved at dyrke dine egne krydderurter er at kunne høste dem og bruge dem friske i din madlavning. Klip enkelte blade af, efterhånden som du har brug for dem, eller skær planten tilbage med en tredjedel med et par ugers mellemrum for at fremme ny vækst.
Hvad kan man dyrke af grøntsager i Danmark?
Nogle af de mest populære hjemmedyrkede grøntsager i Danmark er kartofler, gulerødder, kål og løg. Danske gartnere dyrker også ofte grønne bønner, ærter og tomater. Med en lang vækstsæson og rigelig nedbør er Danmark velegnet til at dyrke en lang række hjemmedyrkede grøntsager der bruges i sund aftensmad landet over!
Bør man overveje et drivhus?
Et drivhus kan være en god mulighed for haveejere i Danmark, da det kan forlænge vækstsæsonen og beskytte planterne mod koldt vejr og skadedyr. Hvis du er interesseret i at dyrke sarte eller tropiske planter, som ikke ville overleve den danske vinter udendørs, er et drivhus bestemt værd at overveje!
Hvor stort skal drivhuset være?
Størrelsen af dit drivhus afhænger af, hvor meget plads du har til rådighed, og hvilke typer planter du ønsker at dyrke. Hvis du kun er interesseret i at dyrke nogle få små planter, er et lille drivhus måske nok. Hvis du derimod ønsker at dyrke et større udvalg af planter, eller hvis du ønsker at starte frøplanter indendørs, har du brug for et større drivhus.
Hvilken type varmeanlæg er bedst til et dansk drivhus?
Der findes flere forskellige typer af varmesystemer, der kan bruges i et dansk drivhus. Nogle almindelige muligheder omfatter elektriske varmeapparater, brændeovne og solvarmeapparater. Den bedste løsning til dit drivhus afhænger af størrelsen og typen af planter, du dyrker.