Gør haven forårsklar: Tips til hvad der skal klares

Gør haven forårsklar: Tips til hvad der skal klares

Når vinteren slipper sin kolde hånd og foråret står på spring, skal du i gang med haven. Gør haven forårsklar ved at rydde op, gøre rent, havemøbler, beskære, luge, gøde, lufte plænen og måske plante nyt i haven.

Find inspiration og tips til de forskellige opgaver der skal klares i foråret som haveejer.

Gør terrassen klar

Når man tænker forår, sol og varme, så forbinder mange af os det også med afslapning på terrassen. Og hvorfor ikke starte ud med at gøre terrassen forårs- og sommerklar.

Hvis du har fliser eller sten på terrassen, er der nok både mos og alger. Mange vælger at brænde mos og ukrudt i fugerne mellem fliserne. Men du kan også bare kradse/hive ukrudtet op og strå noget fugesand ud i renderne.

Algebelægningen virker til at blive større hver år i takt med at vinteren virker til at blive mere og mere fugtig frem for kold. Og derfor finder du alverdens produkter til algerens. Vand, børste og knofedt kan hjælpe til at fjerne alger både på fliserne som på træterrasser. Fugesand som du strøer over fliserne og lader ligge nogle uger, hjælper også til bekæmpelse af algerne. Men du får dog brug for noget kraftigere algerens, hvis fliserne skal tage sig godt ud.

Alger på træterrassen klares ofte med en børste og vand frem for de kraftigere midler. Ulempen ved træterrassen er så, at træet ofte skal beskyttes eller males op. Men maling af træværk skal dog først gøres senere på året, hvor træet ikke er fugtig mere og temperaturen er godt lun.

Rengøring af skur, havemøbler og drivhus

Havemøblerne skal nok også findes frem og sættes op på terrassen. Her bør du som sagt vente med at male indtil midt maj og fremefter. Men derfor kan du godt gøre dem rene for snavs, blade, snegle og andet.

Haveskuret og drivhuset kræver noget også noget rengøring. Her kan en højtryksrenser hjælpe på at fjerne drivhusglassets alger.

Helt ligesom en forårsrengøring af haveskuret måske kan være oplagt på årets første solskinsdage. Og ligesom så mange af os andre, har du nok også gamle bøtter, havehandsker, pottemuld rester, smadrede krukker og andet, som burde køres på genbrugspladsen frem for at rode i skuret.

Havekrukkerne trænger måske også en hurtig rengøring, inden der skal sættes hyacinter og andet i dem.

Ryd op i haven

Der skal selvfølgelig også ryddes op i haven, så de nye planter og frø kan vokse frem. Blade, kviste, grene og andet skal fjernes fra bede og selvfølgelig græsplænen. Vær forsigtig, hvis du har bunker med pinde eller visne blade hvor pindsvin ligger og sover.

Lad være med at fjerne de visne blade i dine bede, før frosten er væk. Sarte planter vil ofte død med varme dage med solskin, mens natten byder på benhård frost.

Græsplænen

Fjern alle nedfaldende blade, pinde og andet fra græsplænen. Hvis plænen er angrebet af mos, vil du hjælpe græssets vækst ved at køre over med en mosfjerner der fjerner ukrudt og mos. Plænen vil nok ligne en stor jordbunke, alt afhængig af hvor meget mos der var.

Brug topdressing der indeholder græsfrø, så du får fyldt diverse huller og samtidig sået nyt græs. Se mere om forårsplejen af græsplænen på Havekrogen.dk.

Lad det nye græs gro uden brug af gødning. Og lad være med at slå græsset første gang, før der er vokset nyt græs op. Første gang du slår plænen, så lad være med at klippe for kort. Derved giver du græsset bedre betingelser for vækst.

Når det nye græs er kommet op, er det en god ide at give plænen noget gødning.

Beskæring og ukrudt

Klip de visne stauder ned. Her bør du vente indtil starten af april alt afhængig af vejret selvfølgelig.

Roserne skal også beskæres inden de for alvor får fart i væksten. Her bør du dog vente, indtil nattefrosten er helt væk. Helt ligesom roser har godt af vand og gødning i foråret.

Ukrudtet vokser desværre også rigtig godt i foråret. Derfor bør du kaste dig ind i kampen så hurtigt som muligt, for ellers står du med meget mere arbejde senere på året.

Helt ligesom beskæring er godt at gøre om foråret, kan du også med fordel flytte planter i haven om foråret.

Lukket for kommentarer.

Proudly powered by WordPress | Theme: SpicePress by SpiceThemes