5 tips når du plante i dine krukker

5 tips når du plante i dine krukker

Det kan være svært at gøre det ordentligt også selvom det ikke er raketvidenskab. Hvis dine planter skal trives godt i dine havekrukker, kommer her nogle tips du kan følge.

 Når du planter dine blomster, krydderurter, buske eller træer i dine havekrukker, laver du et nyt univers hvor de skal leve. Rødderne kan ikke lige kravle et andet sted hen, hvor der er mere vand, tørrere, mere næring, eller bare godt at være, som der er ude i naturen.

Når dine planter står i en havekrukke, er de afhængige af dig og din indsats, hvor stiller krukkerne, er de ti sol eller skygge. Hvornår på året du vælger at stille krukken ud, hvor tit du kommer forbi og vander dine krukker

Så hvis dine planter skal trives og blive frodige, skal du skabe de bedste rammer. Det er på ingen måder raketvidenskab, men her kommer et par tips, til når du tilplanter dine potter, krukker, kasser mv. På den måde sparer du penge og ærgrelser længere henne på sommeren.

Hvis du stadig ikke har købt alle dine krukker, kan du finde unikke havekrukker lige her hos Shopunika

 

  1. SØRG FOR GODT DRÆN I BUNDEN

 Hvis dine planter skal klare sig godt, er det vigtigt at havekrukken kan komme af med vandet. Derfor skal skabe dræn i bunden af dine krukker, så alt det overskydende vand kan komme væk. Hvis vandet ikke kan komme væk, vil rødderne står og rådne og dine planter trives ikke.

 

Det første du skal sikre, er at der er hul i bunden. Hen over hullet kan du lægge potteskår, som det er blevet gjort i flere hundrede år tilbage.

TIP: hvis der ikke er hul, kan det bores med et helt almindelig murerbor

 

Hvis du ikke lige har et par gamle potter, der kan bruges til at ligge i bunden, kan du købe Leca sten, som kan købes i forskellige størrelser og er perfekte som drænende lag.

TIP: Du skal ikke købe dine Leca sten i plante afdelingen, du kan få de helt samme i byggemarked som normalt koster en del mindre!

 

Jeg har hørt at nogle bruger flamingo, men det kan ikke anbefales, da uorganiske materialer ikke kan genanvendes. Hvis dine havekrukker skal plantes om hvert år, kan du også forsøge dig med grankogler, de laver masser af luft og dræn muligheder og vejer meget lidt.

 

Nogle ønsker en underskål, som kan være super fin. Når du sætter en underskål under dine krukker, sikrer du de kan suge vand over tid.

TIP: Hvis det regner meget, skal du huske at tømme din underskåle (eller fjerne dem), da dine planter ellers risikerer at mistrives, når de ikke kan komme af med vandet.

 

  1. Pas på varmen!

Når du vælger placering, skal du også tænke materiale af krukkerne. Hvis du eks. Vil stille din krukke i solen bliver der meget varmt, hvis du også vælger at bruge en sort krukker, eller en zinkspand.

Jernet og den sorte farve Jernet og den sorte farve holder på varmen og mangle planter vil   mistrives. Hvis du mangler inspiration til nogle nye havekrukker, bør du se nærmere på denne hjemmeside

Tip: Snak med dit lokale havecenter, hvis du planet i sorte eller zink krukker

 

  1. BLAND DIN JORD OP

Din jord må ikke blive klæg og hård, da rødderne så ikke kan få ilt og dine planter vil mistrives. Hvis det skal være perfekt, kan du bruge Perlite, som klarer opgaven til UG. Det er desværre også ret dyrt i anskaffelse.

Hvis dine planter naturligt vokser i områder med tørke, kan du blande små sten og sand i din jord. Det er billigt og nemt at gå til

En anden mulighed er kokosjord, som bliver mere og mere populært også ved gartnere. Kokos har mange gode egenskaber som passer godt til krukker. De mange fiber, sikker både at vandet bliver drænet væk, men absorberer også vand, så du ikke skal vande så ofte.

Du kan også købe et produkt som hedder Cristal soil, som er udviklet til at holde på vandet. Planterne vil så stille og roligt tage det vand de har brug for og du undgår at dine planter hænger i de varme perioder.

Det kan være en god ide at gøde dine planter. Her er det også muligt at blande gødnings piller i din jord, så skalk du ikke tænke på det resten af sommeren.

Tip:  Husk at check om den jord du køber allerede, indeholder jord! Da du eller risikerer at over gøde

 

  1. KLARGØR PLANTERNE INDEN DU PLANTER DEM

Når du lige har hentet dine nye planter, kommer de som regel i en plast potte og rødderne trænger til plads og vand. Derfor skal de gennem vandes inden de plantes i dine havekrukker.

Start med at fylde en spand eller trillebøre med vand. Herefter kan du drukne dine planter, de skal altså helt ned, så alle luftbobler slipper ud, først herefter er planten klar til at komme i din havekrukke.

Tip: Hvis du har gang i mange opgaver og har lagt dine planter i vand, kan du sætte din alarm på telefonen, så du husker dine planter.

 

  1. Fyld ikke krukke helt op med jord!

 

Når du har plantet din krukke, vil der altid være lidt luft i jorden. Derfor vil jorden også altid synke lidt, når den bliver vandet. Du skal dog ikke fylde din krukke helt op, det er fint hvis der er 3-5cm, så kommer det til at passe når jorden har sat sig.

 

Skulle du være så uheldig at have plantet din krukke for højt, må du aldring forsøge at presse den længere ned i havekrukken. Den skal graves op, lidt jord fjernes og du kan plante den igen. På den måde sikrer du at den ikke står for højt i varme perioder.

Lukket for kommentarer.

Proudly powered by WordPress | Theme: SpicePress by SpiceThemes